Toepassingen van Regenwaterrecuperatie

1. Regenwaterrecuperatie om de tuin te besproeien

Met regenwaterrecuperatie kunnen we water ‘terugwinnen’. Praktisch gezien betekent het dat we regenwater opvangen om het vervolgens voor allerlei toepassingen te gebruiken. Bijvoorbeeld om de tuin te besproeien. Zo wordt het milieu minder belast. Jaarlijks wordt gemiddeld 1300 liter water per tuin gebruikt. Stel dat we alleen nog regenwater zouden gebruiken, via regenwaterrecuperatie verkregen, dan besparen we miljarden liter kostbaar drinkwater.

2. Spoelwater voor het toilet

Regenwater kan ook in huis gebruikt worden. Als drinkwater kan het echter niet gebruikt worden. De zuurtegraad ligt daarvoor te hoog, langdurig gebruik zou schade aan de gezondheid kunnen toebrengen. Een logische toepassing is regenwater gebruiken om het toilet mee door te spoelen. Het regenwater kan opgevangen worden in een tank. Die tank moet dan aangesloten worden op een apart buizenstelsel. Voor veel mensen is dit nog een drempel omdat het een investering is. Een reden waarom regenwaterrecuperatie nog niet zo vanzelfsprekend is, als het zou kunnen zijn. In nieuwbouwwijken wordt het meer en meer toegepast. Gemiddeld gaat een persoon 6 of 7 keer per dag naar het toilet. Er wordt daarbij telkens tussen 5 en 12 liter water verbruikt. Dat is dagelijks dus ruim 30 liter. Jaarlijks bedraagt dit zo’n 14.000 liter per persoon. Stel dat we daarvoor geen stadswater of leidingwater meer zouden gebruiken, dan worden op die manier miljarden liters aan kostbaar water bespaard.

3. De wasmachine

Regenwater kan je ook perfect voor de wasmachine of de vaatwasmachine gebruiken.

Het is wel van belang dat het regenwater gefilterd wordt.

Ongefilterd regenwater zou de machines zou kunnen beschadigen o.w.v. de hoge zuurtegraad. Door het water te filteren wordt het minder zuur en worden mogelijk schadelijke bestanddelen er uit gehaald. Het water dat je op die manier verkrijgt, heeft geen drinkwaterkwaliteit maar is wel veilig te gebruiken voor machines. Dat loont, want een doorsnee gezin laat bv. minimum drie keer per week een machine was draaien. Er wordt dan telkens zo’n 47 tot 60 liter water verbruikt. Dus jaarlijks is dat minimum gemiddeld zo’n 8.424 liter! Tel daar de vaatwasmachine bij, die verbruikt dagelijks, afhankelijk van het gebruikte programma, tussen 20 en 45 liter per wasbeurt. Dat is jaarlijks zo’n 11.680 liter! Samen verbruiken die twee machines dus rond de 20.000 liter water op jaarbasis.

4. Om te baden en te douchen

Wie neemt niet graag even wat extra tijd om te genieten van een heerlijk bad? Douche je dagelijks? Hoelang sta je gemiddeld onder de douche? Deze vragen bepalen hoeveel er aan badwater per jaar verbruikt wordt. Ook om te baden en te douchen kan regenwaterrecuperatie toegepast worden. Maar opgepast, vanuit hygiënisch standpunt wordt doorgaans afgeraden regenwater te gebruiken om te baden en te douchen.

5. De schoonmaak

Een deel van het gebruikte water wordt besteed aan de schoonmaak. Het huis, de ramen, de auto. Ook hier ligt regenwaterrecuperatie voor de hand. Om de auto te wassen wordt het wel aangeraden om het water eerst te filteren. Dit om te voorkomen dat de autolak beschadigd zou worden door takjes of steentjes die het regenwater meevoert.

Energie besparen met regenwater

Het wordt steeds duidelijker dat we ons leven anders moeten inrichten. Niet alleen geraken de natuurlijke grondstoffen op de duur op, het gebruik ervan vervuilt ons milieu ook. Steeds meer energie wordt op andere manieren gewonnen. Denk maar aan zonnepanelen, windmolens, waterkrachtcentrales, enz. Wat daarbij wel eens wordt vergeten, is dat drinkwater ook energie is. In het hele land staan zuiveringsinstallaties, die rivier-, grond- en ander water omzetten in drinkwater. Dat is een heel proces, waarbij er heel wat energie verbruikt wordt. Van alle water in de hele wereld is nog geen 3% drinkwater, dus hoe meer we verbruiken, hoe ingenieuzer de technieken moeten worden om het drinkwater aan te blijven leveren. We zullen dus ook op het gebied van drinkwater moeten omschakelen naar andere energiebronnen. Via regenwaterrecuperatie kunnen we enorm veel drinkwater besparen.

Steeds meer huizen worden uitgebreid geïsoleerd en omgebouwd tot energiezuinige woningen. Daarbij wordt regenwaterrecuperatie nog al te vaak over het hoofd gezien. Stel dat iedereen die bouwt of renoveert een recuperatiesysteem zou installeren, dan zouden we goed op weg zijn.

Dat kan simpelweg door een tweede buizenstelsel aan te leggen, met een aansluiting voor een opvangbekken en een filterinstallatie. slaan we de eerste slag.

Overweeg dus om een regenput in de tuin te plaatsen. Zo creëer je een voorraad water om bijvoorbeeld de auto mee te wassen of de tuin mee te besproeien.

Feit is dat we veel kostbaar drinkwater gebruiken voor zaken die we ook perfect via regenwaterrecuperatie kunnen doen. Stel dat we drinkwater alleen nog gebruiken om te drinken en te koken? Mogelijk kan een gezin dan al met 3.000 of 5.000 liter per jaar toekomen.